Wagi a szklanki – czym najlepiej odmierzać składniki?

Przygotowanie wymagających dań nierzadko wiąże się z koniecznością zachowania precyzji przy dodawaniu produktów w odpowiednich proporcjach. Wiele osób decyduje się więc na zakup profesjonalnego urządzenia, wskazującego ilość użytych składników. Warto wiedzieć, jak w prosty sposób poradzić sobie z odmierzaniem produktów, nie mając w kuchni elektronicznego pomocnika.

Odmierzanie na szklanki

W przypadku przepisów udostępnianych przez osoby, pasjonujące się kuchnią, niezbędne do przygotowania konkretnej potrawy składniki zazwyczaj podawane są w standardowych jednostkach masy lub objętości. Zdarza się jednak, że autor decyduje się na określenie ilości produktów, wykorzystując terminy: szklanka lub łyżeczka. W przypadku wyboru takiego rozwiązania istnieje ryzyko nieprecyzyjnego odmierzenia niezbędnych składników. Nie każdy kubek ma bowiem taką samą pojemność. Warto jednak pamiętać, że standardowa szklanka ma ¼ litra objętości. W przypadku produktów sypkich można nią odmierzyć m.in.:

  1. 160 g mąki pszennej
  2. 220 g mąki ziemniaczanej
  3. 220 g cukru

Odmierzanie na łyżki

Warto pamiętać, że do przygotowania wytrawnych potraw i deserów nie zawsze konieczne jest użycie dużej ilości konkretnego składnika. Czasami autorzy stosują więc terminy: łyżka stołowa lub łyżeczka. W przypadku miseczkowych sztućców, tak jak w przypadku szklanek, istnieje ryzyko pomyłki. Przyjmuje się jednak, że łyżka stołowa ma 15 ml pojemności.

Elektroniczne urządzenia

Chcąc mieć pewność, że do przygotowania dań użyte zostaną składniki w odpowiednich ilościach, warto zdecydować się na zakup cyfrowej wagi kuchennej. Dostępne na rynku modele różnią się między sobą cenami oraz funkcjami. Droższe wagi wyposażone są w specjalne misy oraz talerze, ograniczające ryzyko ubrudzenia urządzenia. Elementy te można z łatwością zdjąć i umyć je w zmywarce lub pod bieżącą wodą. Elektroniczne wagi mają nowoczesny wyświetlacz LCD. Wiele modeli wyposażonych jest w funkcję automatycznego wyłączania. Ich dokładność oscyluje w granicach 1-2 g. Urządzenia znaleźć można na stronie Leifheitsklep.pl. Przy wyborze odpowiedniego modelu warto wziąć pod uwagę: maksymalne obciążenie, materiał, formę, wygląd oraz dodatkowe naczynia.

W przepisach wykorzystywane są różnorodne jednostki miary. Warto więc wiedzieć, ile mililitrów i gramów może pomieścić konkretne naczynie. Najbardziej precyzyjną metodą jest jednak wykorzystywanie cyfrowej wagi kuchennej.

Podobne wpisy