Czym jest armatura do produkcji żywności i napojów?
Produkcja żywności i napojów może odbywać się tylko przy pomocy specjalnej armatury. W dzisiejszym artykule postaramy się przybliżyć Państwu temat i przedstawić kilka ciekawostek z nim związanych.
Restrykcyjne normy higieny zmuszają właścicieli firm produkujących żywność i napoje do zakupu wysokiej klasy sprzętu. Dzięki niemu firma może być pewna, że nie dojdzie do skażenia żywności na żadnym z etapów jej produkcji. Armatura do produkcji żywności musi być odporna na oddziaływanie kwasów organicznych i spożywczych. Musi również pozwalać na zachowanie odpowiedniego bezpieczeństwa higienicznego. Aby to wszystko było możliwe, sprzęt powinien zostać skonstruowany z wysokiej jakości stali nierdzewnej potwierdzonej odpowiednimi certyfikatami.
Łatwy demontaż oraz mycie
Wszystkie zawory przemysłowe projektuje się w ten sposób, aby były proste i wygodne w demontażu oraz myciu. Nowoczesne modele zaworów dają możliwość mycia instalacji bez konieczności wstrzymania produkcji.
Najczęściej stosowane zawory w branży spożywczej
Podstawowe rodzaje zaworów, które są najczęściej stosowane to zawory kulkowe oraz tłokowe. Zawór kulkowy posiada obrotową kulę z przelotem jako element zamykający. Z kolei w zaworze tłokowym obrotowy ruch pokrętła jest zamieniany na ruch liniowy tłoka. Jego wsuwanie oraz wysuwanie powoduje zamknięcie oraz otwarcie zaworu. Bez względu na rodzaj zaworów, ich cechą wspólną musi być przede wszystkim zdolność do zapewnienia higienicznego bezpieczeństwa. To bardzo kluczowy aspekt, dzięki któremu nie dojdzie do skażenia żywności. Nie ulega wątpliwości, że zawory powinny być wykonane z najwyższej jakości materiałów. Powinny posiadać gładkie i łatwe do usunięcia zanieczyszczeń powierzchnie. Zawory stosowane w przemyśle spożywczym muszą być rzecz jasna odporne na korozję, nietoksyczne i niechłonne oraz całkowicie wolne od ołowiu.
Podsumowanie
Armatura do produkcji żywności i napojów musi spełniać szereg norm i właściwości. Ewentualne braki w tej kwestii mogą spowodować opłakane skutki. Firmy działające w branży produkcji artykułów spożywczych są zobligowane do korzystania tylko i wyłącznie z najwyższej jakości sprzętu. W ten sposób możliwe jest zagwarantowanie 100% bezpieczeństwa co do jakości i przydatności do spożycia wyprodukowanych artykułów.